Tidligere utstillinger/arrangementer

HFT 2013

I 2011 søkte Hammerfest kunstforening om å arrangere Nasjonal kunstfestival som avholdes annethvert år. Festivalen tok utgangspunkt i selve Hammerfest som stedspesifikt tema og fant sted 23.-26. mai 2013. Aldri før har Hammerfest kunstforening produsert et så stort arrangement som dette. Her fikk vi en unik mulighet til å vise fram visuell kunst på høyt nivå og hvilken betydning kunst har for samfunnet i Hammerfest. 17 kunstnere viste sine kunstverk og kunstprosjekter over hele byen og tiltrakk tusenvis av besøkende. Over 100 delegater fra norske kunstforeninger møtte fram og lot seg begeistre av det storslåtte festivalprogrammet. HFT 2013 ble betegnet som "den mest ambisiøse nasjonale kunstfestivalen noensinne."

Du kan lese mer om HFT2013 på festivalens egen nettside www.hft2013.no.

Arbeidsområder og ansvarlige:
Festivalsjef:  Maria Stephansen
Kurator: Hanne Hammer Stien
Sponsoransvarlig: Edel Maria Brynjulfsen
Medieansvarlig: Ingvild Israelsen
Programkoordinator: Maria Grønsness
Ansvarlig for de frivillige: Ragnhild Lian Solbak


Hammerfest kunstforening har gjennom de siste år hatt flere utstillinger og arrangement med kjente kunstnere. Nedenfor kan du lese litt om et utvalg arrangement vi har gjennomført i Hammerfest.

Mini performancefestival 4. og 5.mars 2011

The Norwegian Way - An introduction to the Oil for Art-program.
Kunstner: Amund Sjølie Sveen
Fredag 4.mars på galleri Verk.

Norge er en vanvittig rik nasjon – per innbyger faktisk rikest i verden – og rikdommen er bygget på olje. Det svarte gullet har vært avgjørende for alle sider ved norsk samfunnsutvikling de siste tiårene, også den stadig mer ambisiøse statlige kunst- og kultursatsingen.
Samtidig har det oppstått et spenn mellom det faktum at vi alle lever av oljen, og et norsk selvbilde og retorikk som beskriver oss som særlig miljøvennlige, fredsskapende og generelt "gode". Det norske samfunnet har et ambivalent – eller kanskje fornektende – forhold til oljerikdommen. I følge forskningen er vi ikke spesielt lykkelige heller – alle pengene tatt i betraktning.
Kanskje er det på tide å tenke nytt?

Amund Sjølie Sveen gir en introduksjon til Oil for Art-programmet, et nytt norsk statlig program som lanseres for å møte sentrale utfordringer i dagens Norge. Som statsminister Jens Stoltenberg sier det:

«Et av de problemene vi har i dag, er at selv om vi har det materielt sett ganske bra, så har vi jo åpenbart problemer med å fylle tilværelsen med innhold. Altså, vi har masse å leve av, men vi har ikke så mye å leve for».

Når det irakiske folket sultet, lanserte FN Oil for Food-programmet, for å gjøre det mulig for Irak å bytte olje mot mat. Norge har masse olje og masse mat, men trenger noe som gir livet mening. Vi trenger Oil for Art-programmet.

Solo performance lecture (forestillingsforedrag) av og med Amund Sjølie Sveen.
Språk: Engelsk
Varighet: ca 50 min
Støttet av: Norsk kulturråd og Fritt Ord.
Produsert i samarbeid med: Pikene på Broen / Barents Spektakel

Premiére på Barents Spektakel i Kirkenes februar 2010. Også vist i Murmansk (RUS), Stamsund Internasjonale Teaterfestival, Festspillene i Nord-Norge, Dramatikkens Hus Oslo og Baltic Circle Helsinki (FI).

USB - United States of Barents
Kunstner: Amund Sjølie Sveen
Lørdag 5.mars på galleri Verk.


Hva har folk i Barentsregionen felles – bortsett fra følelsen av å bo i utkanten? Hva skjer nå når regionen opplever en potensiell endring fra periferi til sentrum? Er åpningen av det første IKEA-varehuset en avgjørende hendelse i historien om Barentsregionen? Og hvorfor snakker alle engelsk med hverandre?

USB er en performance lecture som undersøker spørsmål knyttet til lokal, global og nordlig identitet, definisjonsmakt, grenser, det nye politiske og økonomiske fokus på nordområdene, og vår universelle kjærlighet til IKEA.

Ved hjelp av store mengder fakta – og en liten dose fiksjon – presenteres historien om United States of Barents, en føderasjon bestående av de nordlige delene av Norge, Sverige, Finland og Russland; et område som er rikt på naturressurser, som burde ha de beste forutsetninger i dagens globaliserte økonomi, og som nå endelig har fått sitt eget IKEA-varehus. Forestillingen er både et humoristisk blikk på dagens situasjon i nordområdene, og en alvorlig ment framtidsvisjon som peker på sentrale problemstillinger og mekanismer i dagens globale politiske og økonomiske spill.
Velkommen til den vidunderlige nye verden i United States of Barents...

USB er en solo performance av og med Amund Sjølie Sveen, USB hadde premiére under Barents Spektakel i Kirkenes i januar 2007. Forestillingen har også vært vist i Moskva og Murmansk (RUS), Linz (AUS), Haparanda  (S), Rovaniemi (FI) og Oslo, Bodø, Tromsø, Svolvær, Stamsund, Narvik, Harstad og Vadsø (N).

Mørketidsfestivalen 2010 16.-21.november
Årets festivalkunstner: Eevahenna Aalto.
Sted: Galleri Fileten, Arktisk Kultursenter
Året 2010 representerte også et jubileumsår for Aalto, da hun dette året feiret 40 år som hammerfesting og 40 år som utøvende billedkunstner. Med internasjonal suksess er dette en kunstner vi er stolte over å ha i byen vår. Aalto presenterte nye verk under utstillingen, som også var en salgsutstilling.

Aalto arbeider både med maling og billedvev som kunstmedium og i festivalens utstilling var begge med. Hennes motiver er geometriske, gjerne preget av en stram orden, men samtidig lekende i bruddet mellom lys og mørke, samt varme og kalde farger. Aaltos bilder er preget av kontraster og en egen stofflighet, refleksjonen av lyset utenfra og en vibrerende og levende overflate. 

Relasjonsprosjektet under Mørketidsfestivalen 2010.
Kunstnere: Anne Angelshaug og "Ung kunstner" Eybjørn Paulsen.
Sted: Pop-Up galleri Nissensenteret.

Anne Angelshaug er kunstner og har stadig frilansoppdrag som illustratør. Hun er født i Oslo men oppvokst på vestlandet. Angelshaug har studert illustrasjon i England på Falmouth College of Art and Design og avsluttet med en BA Honours Degree. Hun har arbeidet som illustratør siden 1999 og tidligere klienter omfatter blant annet Gyldendal Forlag, dinside.no og Egmont Forlag. Hennes malerier har tidligere blitt utstilt på blant annet Ramfjord Galleri i Oslo, The Picture House i Cornwall, Oksen Galleri i Porsgrunn og Pygmalion i Bergen. Hun har blitt innkjøpt av blant annet Universitetssykehuset i Bergen, Astrup Fearnleys Forvaltningsfond. Sist aktuell med boken "Thorbjørn Isbjørn" som kom ut i 2009.

Eybjørn Paulsen (f. 1987) er fra Hammerfest og jobber til daglig som grafiker i Finnmark Dagblad. Paulsen var vår "Ung Kunstner" under festivalen. Han er en autonom fotograf som alt har nådd å stille ut sine bilder ved en par anledninger i Hammerfest, blant annet på ungdomshuset bootleg. Verkene som Paulsen stilte ut var spesiallaget for tematikken under årets Mørketidsfestivalutstilling.

Kåre Kivijärvi ”Min verden er en annen” 
I Hammerfest 10.-15.nov 2009.
Kåre Kivijärvi (1938-1991) er en av Hammerfest mest kjente og anerkjente kunstnere gjennom tidene, hans fotokunst tiltaler både ”mannen i gata” og kunstkritikere verden over.
En begivenhet med Kivijärvi
Kunstforeningen ville gi noe til byen,ikke bare en utstilling som kunne observeres og beskues, men en helhetlig opplevelse, - en begivenhet. Med dette som mål har  Hammerfest kunstforening produsert en utstilling hvor publikum får en sanseopplevelse både i form av tradisjonelle fotografier som er innlånt for anledningen,  og gjennom en digital reise i noen av Kivijärvis bilder.  En annerledes måte å oppleve Kivijärvi på...


Utstillingen ”KYST”  av Bjarne Riesto
I Hammerfest tidsrommet 11.nov.-01.des. 2009
Sted: Gjenreisningsmuseet

Om utstillingen:
Fotografier fra kysten av det nordligste Norge, den delen av kysten som strekker seg rundt Nordkapp til den russiske grensen. Kysten her er spesiell på  mange måter. Her finner vi den eneste kyststrekningen i Skandinavia med arktisk klima, og vinterens polarnatt varer i 2 måneder, mens det om sommeren er midnattssol i 2,5 måned.

Det harde klimaet preger området som mangler øyer eller skjærgård og kysten er derfor direkte eksponert for storhavets eroderende krefter. Det tildels sterkt eroderte og arktisk pregede landskapet er unikt med sine vide horisonter, spisse klippeformasjoner og fjellplatå som ender i bratte stup mot havet med øde strender innimellom fjellene.

Fotografiene, 25 stk. er trykket på canvas er både i svart-hvitt og farge fokuserer havet, lyset, landskapets linjer og strukturer - samt steder hvor folk engang har bodd. 
Mennesker er ikke med på bildene, men vi får en opplevelse av melankolsk tomhet i fraværet av de mennesker som har satt sine spor etter seg i naturen. Både spor etter de som fortsatt lever her, og etter de som har blitt borte. På steder som er fraflyttet   ser vi hvordan naturen langsomt tar tilbake gamle bosteder.
Bilder fra kystprosjektet : www.riesto.no/kyst

Kunstmarsjen
Ut i fra vår egen idè jobber vi for å kunne tilby en kunstmarsj,(vårt eget arrangement hvor vi ønsker å kunne tilby en kultur- og kunstopplevelse til interesserte).  Dette ble en realitet da vi fikk høre at Statoil ønsket å vise sin kunstsamling på administrasjonsbygget på Melkøya. Responsen fra interesserte var veldig stor, men her måtte vi sette tak på 40 plasser. Statoil stilte med buss og guide.  Vi takker for samarbeidet med Siv Karlstad i Statoil og vi ble ønsket velkommen tilbake.   Kunstmarsjen har blitt en tradisjon og et årlig arrangement i regi av kunstforeningen hvor publikum starter «løypa» ved en kunstutstilling og så går videre til flere andre i løpet av noen kveldstimer.  Et populært arrangement som trekker et stadig større publikum. I 2008 hadde vi ca 80 deltakere på Kunstmarsjen!

Yngve Henriksen stiller ut i Hammerfest kunstforening
- Det er to vesentlige egenskaper ved Henriksens arbeider. De er både visuelle og intelektuelle, en dekorativ karakter, samtidig som de utfordrer med sine kunsthistoriske referanser.
(Jarle Strømodden (museumsdirektør Vigelandsmuseet) i sitt forord i boken om Yngve Henriksen, Punktum forlag, 2004) Hammerfest Kunstforening har i sin tilbakemelding regnet et besøkstall på over 250 besøkende.

”Moden frukt/frykt”, Fotografier av Sigfrid Hernes
I mai 07 fikk vi besøk av vandreutstillingen ”Moden frukt/frykt” – en utstilling bestående av fotografier med aldring som tema. Den markerte avslutningen på Sigfrid Hernes sitt 3-årige arbeidsstipend fra Finnmark fylkeskommune, og var en opplevelse til ettertanke.

Hernes, som kanskje særlig er kjent for sine virituose tegninger, viste denne gangen datamanipulerte fotografier som omhandlet aldring og død. I tillegg til sine egne bilder hadde Altakunstneren med seg tegninger laget av barn og unge fra tidligere utstillingssteder.

Spor av strek, En utstilling med tegning som medium.
Vandreutstillingen ”spor av strek”, produsert av SKINN. Intensjonen med denne var å sette fokus på menneskers behov for å utrykke seg og sette spor. I dag presser det digitale utrykket seg på i alle former, i media og ellers og bilder og tegninger kan manipuleres fritt. Tegningen representerer det direkte, umiddelbare uttrykket som gjennom kunstneren ofte reflekterer kort vei fra persepsjon til utrykk. Denne utstillingen viste et stort spekter av teknikker og utrykk, fra tradisjonelle til mekaniske og interaktive medium.
Vi hadde en uke til rådighet med pedagogisk opplegg for skoleklasser.  Dette ble fullbooket og et populært alternativ for skolene.

Art-anløp
En installasjon av kunstnerne Elin Andreassen og Vibeke Steinsholm. Dette ble et godt eksempel på nye ideer og retninger innen samtidskunsten hvor man brukte multimedia for å presentere tradisjon og kultur.  Kunstnerne hadde tatt utgangspunkt i læstadianersamfunnet i Kvalsund med dets særpreg og tradisjon og som motstykke til den nye tid gjennom utbygging på Melkøya, samtidig som man har tatt i bruk ny teknologi som medium.  For å understreke det tradisjonelle og ”gammel tid” ble det servert blodpannekaker på åpningskvelden. Art Anløp var spesielt rettet mot ungdom.  Kunstnerne var selv tilstede åpningskvelden som ble godt besøkt.

Arnold Johansen
En stor ”happening” for Hammerfest kunstforening har vært utstillingen med Arnold Johansen. Hammerfestkunsteren viste denne gangen ulike grafiske teknikker og fotografier i hans særpregede bretteteknikker. For å gjøre ekstra stas på han ville vi bruke Mørketidsfestivalen som ramme. Av erfaring vet vi at det er mye folk i byen disse dagene og vi hadde den store glede av å kunne bidra til denne festivalen. Vi fikk enorm respons.  Mellom 60 –70 mennesker var på åpningen der vi serverte frisk frukt og musserende vin. Fiolinisten Rachel var med på å skape en uforglemmelig kveld. Utstillingen ble også godt besøkt resten av utstillingsperioden fra 16 – 30.november.

 ”Objekter, tradisjon og fornyelse”
Ustillingen  i regi av SKINN i samarbeid med Hammerfest kunstforening. Tilbud til den kulturelle skolesekken. SKINN utstillingsturne: Objekter: tradisjon og fornyelse 2005-2006, besøkte 14 kommuner i Nordland, Troms og Finnmark, Hammerfest kunstforening var lokal arrangør i Hammerfest.

Om utstillingen Objekter: tradisjon og fornyelse:
Utstillingen Objekter: tradisjon og fornyelse retter søkelyset på grensegangene mellom kunst og kunsthåndverk. Samtidig settes det fokus på at objekter i nye former og uttrykk inngår i en dialog med håndverktradisjonen. Den tidligere inndelingen mellom kunsthåndverkere og kunstnere er i ferd med å forsvinne. Kunsthåndverkerne har fjernet seg mer og mer fra bruksområdet, men går videre i å utforske og eksperimentere med objektet og det potensialet det representerer, formalt, konseptuelt og erkjennelsesmessig. Vi ser en fornyet interesse i måten materiale anvendes på for å få frem formale kvaliteter og kunstneriske uttrykk.

”Nordnorsken”
Tema: Lyst rom - mørkt rom
Høsten 2006 viste kunstforeningen ”Nordnorsken” i Gjenreisningmuseets lokaler.
Tema for utstillingen var ”Lyst Rom – Mørkt Rom”.  Utstillingen var todelt; den ene med fotografi, installasjoner og tegninger, den andre med en rekke filminstallasjoner.  På grunn av liten utstillingsplass kunne vi bare vise den første delen.
Hovedvekten i denne utstillingen lå på fotografi og video, men vi kunne også vise fram tegninger av Hanne Lydia Kristoffersen og installasjon av Hilde Opdal.
Vi hadde jevnt godt besøk av skoleklasser og kunstinteresserte.
”Nordnorsken”  er blitt en fin tradisjon for Hammerfest Kunstforening, og den er en flott start på høst- og vintersesongen i en aktiv kulturby! 

”Reise Hjem”
En utstilling av Hanne Grete Einarsen og Trond Egil Nilsen, i regi av Hammerfest Kunstforening.
Reise Hjem tar for seg prosessen i å ”reise hjem”, hvor hjem kan være et universalt språk for tilhørighet.
Gjennom skulptur og maleri/grafikk vises deres tanker og streben etter å finne tilbake. Kunstnerne Hanne Grete Einarsen og Trond Egil Nilsen er nå bosatt i Snefjord, og driver det kulturbaserte prosjektet Circus Snefjord 889(CS889) i Snefjord, Måsøy Kommune. Dette er den første utstillingen de åpner etter å ha flyttet tilbake til Finnmark i oktober 2005. Kunstnerne hadde et pedagogisk opplegg for skoleklasser i uken ustillingen ble vist.

”Kunstverksted for barn”
I forbindelse med kulturminnedagen 2006 hadde Hammerfest kunstforening et fruktbart samarbeid med Gjenreisningsmuseet for Nord-Troms og Finnmark. Tema for Kulturminnedagen 2006 var i år ”Steder for ankomst og avreise”, og vi valgte å sette fokus på Hammerfest havn.

Mosaikken ”Anna selv” i museets eie inspirerte oss i forhold til teknikk, og vi arrangerte et kreativt verksted der vi inviterte byens barn og unge til å lage papircollager sammen med oss.

Heidi Stenvold på museet startet med å vise bilder og fortelle om havnens historie, og Guri Aronsen fra Hammerfest Kunstforening satte ungene inn i teknikken.

Nærmere 30 barn benyttet sjansen og fikk boltre seg i de vakreste farger, i grove, fine, transparente, blanke, matte og mønstrede papirer. Resultatet ble en rekke spennende komposisjoner, og på de beste bildene spanderte kunstforeningen en anelse ekte bladgull. Disse ble det mange av….

At såpass mange benyttet disse hustrige søndagstimene til kunstnerisk utfoldelse sammen med oss gjør at vi gjerne gjentar suksessen ved en annen anledning.