lørdag 27. august 2016

Mother Tongue fram til 18. september

Åpningstider:

torsdag 16-19
lørdag 11-15

Utstillingen Mother Tongue viser video av de seks videokunstnerene Nezaket Ekici, CANAN, Çağdaş Kahriman, Savas Boyraz, Işıl Eğrikavuk og Selda Asal, de har alle vært viktige bidragsytere til å sette Tyrkia på kartet som en av verdens mest pulserende steder for samtidskunst akkurat nå.
Kunstnerne er motivert av dagens politiske situasjon i Tyrkia, hvor ytringsfriheten og kvinners rettigheter settes på prøve. Stadig flere mener Tyrkia er på vei i feil retning, med økende vold mot kritkere og aktivister, strengere sensur av kritiske røster og hardhendt rettsforfølgelse av journalister, akademikere, politiske aktivister og kunstnere. "Med de seneste grufulle hendelsene som bakteppe blir utstillingen skremmende aktuell, og et land som blir stadig mer autoritært, minner disse kunstnerne oss om viktigheten av den frie, kreative kunstscenen", sier kurator Brynjar Bjerkem.
Kunstnere blir aktivister

Kunstnerne bruker ulike formater, teknikker, og konsepter og belyser ulike temaer, men har to ting til felles. Det ene er troen på at kunst kan være en katalysator for endring, det andre er formidlingen av det kvinnelige erfaringer, både når det gjelder krig og konflikt, tradisjon, identitet og historie. Den tyrkiske brytningen mellom et konservativt autoritært tradisjonssamfunn på den ene siden og et moderne bysamfunn med lange akademiske og kunstneriske tradisjoner på den andre, slutter aldri å facinere. Denne konfrontasjonen gjør også kunstnere til aktivister, med viktige historier å fortelle. I "Mother Tongue - A visual journey inside heritage, gender politics and war" ser du seks av dem.
Alle kunstnerne bruker video som et sentralt medium i kunsten sin, samtidig som de arbeider innenfor en bredere ramme av sosial aktivisme. Rommet mellom film og videokunst gir kunstnerne både mulighet til å kommunisere umiddelbart gjennom bilder og til å leke med oppbyggningen av fortellinger.


De seks filmene som blir vist er:
Nezaket Ekici – Human Cactus (2012), video, dokumentasjon av performance, 4:04 min
CANAN – Exemplary (2009), videoanimasjon, 27:30 min
Savas Boyraz – The Triptych (2015), tredelt videoinstallasjon: Evin (2013, 2:09 min), Kobane (2014, 3:31 min, i samarbeid med Martin Nordström), Simko (2015, 3:03 min, i samarbeid med Martin Nordström).
Çağdaş Kahriman – Rear Window (2009–2011), stop-motion animasjon, 6:04 min
Selda Asal – House of Glass (2014), installasjon/tablet, 45 min
Işıl Eğrikavuk – Gül (2007), video, 6:47 min

Mother Tongue er kuratert av Malin Barth og Brynjar Bjerkem, og produsert av TrAP og 3,14. Prosjektet er støttet av Kulturrådet og Fritt Ord. Norske Kunstforeninger og Interkultur/Drammen kommune og Buskerud Kunstsenter er samarbeidspartnere for prosjektet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar